Choroba Hashimoto jest jedną z tych, która dotyka zarówno osoby młode, jak i starsze. Mimo że zwykle diagnozowana jest u osób powyżej 60 roku życia, to coraz częściej wykrywana jest także u dzieci czy nastolatków. Już teraz warto zauważyć, że hashimoto to nic innego, jak choroba autoimmunologiczna, w której olbrzymie znaczenie ma nic innego, jak odpowiednio skomponowana i zbilansowana dieta. Oprócz znacznego polepszenia samopoczucia dieta przy hashimoto na wesprzeć wdrożenie leczenie, a także uspokoić wszelkiego rodzaju stany zapalne powstałe w wyniku choroby.
Główne zasady diety przy Hashimoto
Zauważmy, że niezdiagnozowana Hashimoto w zdecydowanej większości przypadków prowadzi do nadwagi i otyłości. Dlatego tak ważne jest, aby dieta przy Hashimoto opierała się przede wszystkim na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Co to oznacza w praktyce? Otóż kluczowe jest spożywanie pełnowartościowych posiłków, obfitujących w najważniejsze dla zdrowia składniki odżywcze i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, czyli oczywiście selen, jod i żelazo. Kluczowe jest również zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, ponieważ to właśnie zbyt szybkie przybranie na wadze jest jednym z objawów, które skłania do wykonania badań i nieco bliższego przyjrzenia się swojemu ciału. Nie od dziś wiadomo, spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i szczupłą sylwetkę – to prawda znana dawien od dawna. Obawiasz się, że zabraknie ci czasu na gotowanie? Koniecznie zapoznaj się z ofertą cateringu BistroBox stworzonego z myślą o osobach zmagających się z Hashimoto.
Regularne spożywanie posiłków to podstawa
Przyjmowanie posiłków o stałych porach pozwala na regulowanie tempa przemiany materii. Warto zauważyć jednocześnie, że ostatni posiłek powinien być spożywany około 3 godziny przed snem. Wówczas raz na zawsze zapomnisz o problemach z zasypianiem czy napadach wilczego głodu bezpośrednio po przebudzeniu. Jak już wspominaliśmy, w diecie przy Hashimoto nie może zabraknąć m.in. żelaza, który ma kluczowy wpływ na metabolizm tarczycy. Posiłki należy wzbogacić również o czerwone mięso, a także zielone – najlepiej świeże – warzywa. Warto wyeliminować natomiast gluten, laktozę czy cukier.
Oprócz regularności spożywania posiłków, a także poszczególnym wykluczeniom należy dokładnie przyjrzeć się jakości składników, jakie lądują na talerzach osób zmagających się z tą chorobą. Doskonale, gdyby były one ekologiczne i pochodziły tylko i wyłącznie ze sprawdzonych upraw. Spożywanie warzyw, owoców i mięs obfitujących w chemie… nie może mieć korzystnego wpływu na zdrowie i ogólne samopoczucie. Warto wybierać produkty wysokiej jakości. Jednak niekoniecznie mowa tu o nienagannym wyglądzie owoców czy warzyw.